Το ktimatologio-rethymnou.gr χρησιμοποιεί cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την λειτουργία κάποιων υπηρεσιών του. Αποδέχομαι | Μάθετε περισσότερα
Κτηματολόγιο Ρεθύμνου logo

Συνυποβαλλόμενα έγγραφα

  

Ποια είναι τα απαιτούμενα έγγραφα που συνυποβάλλονται με την δήλωση ιδιοκτησίας;

Α. Ατομικά Στοιχεία

 • Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου
 • Ένα οποιοδήποτε έγγραφο με τυπωμένο τον ΑΦΜ σας (πχ λογαριασμός ΔΕΗ, κινητής τηλεφωνίας, το σχετικό τμήμα του εκκαθαριστικού σας από την ΔΟΥ)
 • Στην περίπτωση νομικών προσώπων είναι απαραίτητη η προσκόμιση των νομιμοποιητικών εγγράφων (πχ καταστατικό, έγγραφα εκπροσώπησης)

 

Β. Στοιχεία για την τεκμηρίωση του δικαιώματος (τίτλοι)

 • Απλό φωτοαντίγραφο του επικυρωμένου τίτλου (πχ συμβόλαιο, δικαστική απόφαση) και του πιστοποιητικού μεταγραφής του στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.
 • Οι τίτλοι που θα προσκομισθούν μπορεί να είναι περισσότεροι του ενός (πχ συμβόλαιο αγοράς και συμβόλαιο εξόφλησης).
 • Αν με το συμβόλαιό σας (πχ γονική παροχή) αποκτήσατε την ψιλή κυριότητα και ο επικαρπωτής έχει αποβιώσει προσκομίστε και τη σχετική ληξιαρχική πράξη θανάτου.

 Αν είστε:

 • κληρονόμος ενός ακινήτου από κληρονομιά και δεν έχετε ακόμη συντάξει συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς ή
 • κατέχετε ένα ακίνητο από χρησικτησία  

 

Δείτε πληροφορίες για τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα αυτών των περιπτώσεων πατώντας ΕΔΩ.

 Γ. Στοιχεία για τη γεωγραφική περιγραφή του ακινήτου

Το Κτηματολόγιο, σε αντίθεση με το σύστημα των Υποθηκοφυλακείων, αποτυπώνει με λεπτομέρεια και σαφήνεια τη θέση και τα όρια των ιδιοκτησιών συνολικά σε Κτηματολογικά Διαγράμματα, χωρίς να επιτρέπονται κενά και αλληλεπικαλύψεις. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποβάλλονται στη δήλωσή σας στοιχεία για την ακριβή γεωγραφική περιγραφή των ακινήτων, δηλαδή τόσο για τη θέση τους στο χώρο όσο και για το σχήμα τους.

Ο προσδιορισμός του ακινήτου σας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

- Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε δομημένη περιοχή και έχει πρόσοψη σε δρόμο
Για τον εντοπισμό του είναι επαρκής πληροφορία το όνομα και ο αριθμός της οδού, που θα αναγράψετε στη δήλωση σας. 

- Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε περιοχή με διοικητικές πράξεις
- Αν το ακίνητό σας προέρχεται από αναδασμό ή διανομή (συνήθως του Υπ. Γεωργίας) αρκεί η αναφορά του αριθμού του κληροτεμαχίου (το Κτηματολόγιο διαθέτει τους σχετικούς χάρτες και μπορεί να αντιστοιχίσει την ιδιοκτησία σας). Το ίδιο συμβαίνει και στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με τη διαδικασία των Πράξεων Εφαρμογής.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για τον εντοπισμό του ακινήτου, με διαφορετικά επίπεδα ακρίβειας:

 •  Υποβολή υπάρχοντος Τοπογραφικού Διαγράμματος.

Ο πλέον αξιόπιστος τρόπος εντοπισμού και προσδιορισµού των ορίων του ακινήτου είναι ένα σύγχρονο τοπογραφικό διάγραµµα («εξαρτηµένο τοπογραφικό» με συντεταγμένες Χ και Υ στο Εθνικό Σύστημα Συντεταγμένων). Εφόσον διαθέτετε τέτοιου τύπου τοπογραφικό, το προσκομίζετε με τη δήλωσή σας και το ακίνητό σας έχει προσδιορισθεί σε θέση, σχήμα και εμβαδόν.

Αν για το ακίνητό σας έχετε πρόσφατα:

 • συντάξει συμβόλαιο
 • εκδώσει άδεια οικοδομής
 • προβεί σε τακτοποίηση αυθαιρέτων
 • εγκαταστήσει  φωτοβολταϊκά κλπ

τότε έχετε ήδη συντάξει και τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο προσκομίζετε με τη δήλωση σας.

 •  Προσδιορισμός μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΘΕΑΣΗ ΟΡΘΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ» 

 Το Κτηματολόγιο  έχει αναπτύξει εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείτε:

 • να περιηγηθείτε στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό σας
 • να το εντοπίσετε και
 • να σχηματίσετε το περίγραμμα του.

Στη συνέχεια, αποθηκεύετε την επιλογή σας (τυπώνετε ή επισυνάπτετε ψηφιακά το αρχείο, ανάλογα με τον τρόπο υποβολής δήλωσης που θα επιλέξετε) και την υποβάλλετε μαζί με τη δήλωσή σας.

Η ακρίβεια της μεθόδου εξαρτάται από παράγοντες, όπως η μορφολογία του εδάφους, η ύπαρξη εμφανών ορίων και η εμπειρία του χρήστη.

Σημείωση: Η εφαρμογή σας δίνει διάφορα βοηθήματα όπως την εμφάνιση οδών, τοπωνυμίων κλπ, τη δυνατότητα να μετρήσετε αποστάσεις, να δείτε το εμβαδόν του σχήματος που ορίσατε και να κάνετε δοκιμές μέχρι να οριστικοποιήσετε τη θέση και το σχήμα της ιδιοκτησίας σας.

Για να μεταβείτε στην υπηρεσία «ΘΕΑΣΗ ΟΡΘΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ» πατήστε ΕΔΩ.

 •  Εντοπισμός μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ»

Το Κτηματολόγιο  έχει αναπτύξει εφαρμογή που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο κινητό σας (smartphone). Επισκεφτείτε το ακίνητό σας και κάνοντας χρήση της εφαρμογής (αφού έχετε  ενεργοποίησει την δυνατότητα χρήσης τοποθεσίας - GPS) μπορείτε να καταγράψετε τις συντεταγμένες σημείων καθώς μετακινήστε στα όρια της ιδιοκτησίας σας. Όταν τελειώσετε, επιλέγοντας ΑΠΟΣΤΟΛΗ, λαμβάνετε στο e-mail σας αρχείο με τις κορυφές που ορίσατε. Το αρχείο αυτό το τυπώνετε και το συμπεριλαμβάνετε στη δήλωσή σας  ή το   επισυνάπτετε ψηφιακά, ανάλογα με τον τρόπο υποβολής της δήλωσής σας.

Σημείωση: Οι θέσεις (συντεταγμένες) που προσδιορίζονται με το GPS του “έξυπνου κινητού” (smartphone) μέσω της εφαρμογής αυτής, έχουν περιορισμένη ακρίβεια και μπορεί συχνά να αποκλίνουν από τις πραγματικές θέσεις, από 3 έως 10 μέτρα.

Για να μεταβείτε στην υπηρεσία «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ» πατήστε ΕΔΩ.

 

Περιοχές
κτηματογράφησης

Δ1 - Έντυπο Δήλωσης του Ν. 2308/1995 (φυσικά πρόσωπα)

Δ2- Έντυπο Δήλωσης του Ν.2308/1995  (νομικά πρόσωπα)

Τα ανωτέρω έντυπα δεν χρησιμοποιούνται για ηλεκτρονική αποστολή της δήλωσης παρά μόνο για ψηφιακή συμπλήρωση και επιτόπια κατάθεση στο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

 

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ

 Έντυπα Αιτήσεων μετά την υποβολή δήλωσης

Αίτηση Χορήγησης Αντιγράφων (72.83 KB)

Αίτηση Χορήγησης Βεβαίωσης (72.02 KB)

Αίτηση Κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων (71.49 KB)

Αίτηση Διόρθωσης Στοιχείων Δήλωσης (71.62 KB)

 

 

Copyright © 2024 Κτηματολόγιο Ρεθύμνου | Webhosting and developing by Aspx.gr